Kristina Reginan vesi- ja jätevesijärjestelmä
- Suihkuista ja hanoista tulee juomakelpoiseksi puhdistettua vettä,
jota saadaan kolmella tavalla:
- Käänteisosmoosilla ja toissijaisesti pääkoneiden hukkalämpöä
käyttävällä evaporaattorilla (haihdutin, toimii alipaineessa 65 °C
lämpötilassa) puhdistetaan merivettä n. 20 m³/vrk. Veden kylmyys
vähentää, alhainen suolapitoisuus puolestaan lisää tuotantoa.
- Koska oma tuotanto ei riitä, satamista voidaan ottaa vettä, mutta
siihen joudutaan useimmiten lisäämään puhdistustabletteja; suurin osa
maailman vesijohtovedestä ei ole sellaisenaan juomakelpoista.
Juomavesivaraston koko on 150 m³, mikä riittää muutamaksi päiväksi.
- Keittiöstä, pesualtaista, suihkuista, saunoista, pesulasta yms. tulee
harmaata jätevettä, jonka mereen laskemista kansainväliset säännöt
eivät rajoita, mutta kansalliset määräykset saattavat kieltää harmaan
jäteveden laskemisen esim. jos lähimpään rantaan on vähemmän kuin 3 mpk
(5,6 km).
- Vessat huuhdellaan merivedellä.
- Vessoista tulee mustaa jätevettä, joka muokataan tasalaatuiseksi
hakkurissa. Veteen lisätään puhdistavaa kemikaalia, ja tarvittaessa
vesi varastoidaan säiliöön. Kansainvälisten sääntöjen mukaan mustaa
jätevettä saa laskea mereen hitaasti kun ollaan vähintään 12 mpk:n
(22,2 km:n) päässä lähimmästä rannasta. Säiliö voidaan myös tyhjentää
viemäriverkkoon joissakin satamissa, mutta tämä voi olla huonompi
vaihtoehto, koska jätevesi saattaa päätyä mereen lähelle rantaa ilman
minkäänlaista puhdistusta.
- Öljyiset pilssivedet varastoidaan omaan säiliöönsä, joka voidaan
tyhjentää säiliöautoon tms. ainakin Itämeren satamissa.
- Voitanee olettaa, että nämä järjestelmät ovat samankaltaiset hyvin
monissa muissakin laivoissa.
|