Kristina Reginan vesi- ja jätevesijärjestelmä

  • Suihkuista ja hanoista tulee juomakelpoiseksi puhdistettua vettä, jota saadaan kolmella tavalla:
    • Käänteisosmoosilla ja toissijaisesti pääkoneiden hukkalämpöä käyttävällä evaporaattorilla (haihdutin, toimii alipaineessa 65 °C lämpötilassa) puhdistetaan merivettä n. 20 m³/vrk. Veden kylmyys vähentää, alhainen suolapitoisuus puolestaan lisää tuotantoa.
    • Koska oma tuotanto ei riitä, satamista voidaan ottaa vettä, mutta siihen joudutaan useimmiten lisäämään puhdistustabletteja; suurin osa maailman vesijohtovedestä ei ole sellaisenaan juomakelpoista.
    Juomavesivaraston koko on 150 m³, mikä riittää muutamaksi päiväksi.
  • Keittiöstä, pesualtaista, suihkuista, saunoista, pesulasta yms. tulee harmaata jätevettä, jonka mereen laskemista kansainväliset säännöt eivät rajoita, mutta kansalliset määräykset saattavat kieltää harmaan jäteveden laskemisen esim. jos lähimpään rantaan on vähemmän kuin 3 mpk (5,6 km).
  • Vessat huuhdellaan merivedellä.
  • Vessoista tulee mustaa jätevettä, joka muokataan tasalaatuiseksi hakkurissa. Veteen lisätään puhdistavaa kemikaalia, ja tarvittaessa vesi varastoidaan säiliöön. Kansainvälisten sääntöjen mukaan mustaa jätevettä saa laskea mereen hitaasti kun ollaan vähintään 12 mpk:n (22,2 km:n) päässä lähimmästä rannasta. Säiliö voidaan myös tyhjentää viemäriverkkoon joissakin satamissa, mutta tämä voi olla huonompi vaihtoehto, koska jätevesi saattaa päätyä mereen lähelle rantaa ilman minkäänlaista puhdistusta.
  • Öljyiset pilssivedet varastoidaan omaan säiliöönsä, joka voidaan tyhjentää säiliöautoon tms. ainakin Itämeren satamissa.
  • Voitanee olettaa, että nämä järjestelmät ovat samankaltaiset hyvin monissa muissakin laivoissa.